BİZİM KULÜP ANAOKULU 2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SALGIN HASTALIKLAR EYLEM PLANI ve YOL HARİTASI
BİZİM KULÜP Anaokulu tarafından hazırlanan yol haritası Bizim Kulüp Anaokulu öğrencileri, velileri, öğretmenleri ve yöneticileri için normalleşme döneminde alınacak tedbirler ve uygulamalar, gelecek dönem planlarını içeren bir rehberdir. Okula başlama sürecinde tüm taraflar tarafından okunup,
gerekli düzenlemelerin yapılması ve talimatlara uygun olarak okul yaşamına başlanması
gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan yeni bildirimlere göre revize edilerek tüm taraflar ile paylaşılacaktır.
A. Koronavirüs (COVID-19)
Koronavirüsler bilimsel çevrelerde uzun süredir bilinen bir virüs grubudur. Bu virüslerin bazıları sadece hayvanlarda görülür. Çoğu insan ömrünün bir döneminde bu virüslerle temas eder ve hastalığı hafif veya orta şiddette üst solunum yolu enfeksiyonu olarak geçirir. Ancak risk grubu kişilerde ve bazı vakalarda ağır bronşit veya zatürreye yol açarak ağır tablolara sebep olabilmektedirler. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olan ve bağışıklık sistemi bozukluğu olan kişiler risk altındadır.
Bu virüs grubundan bazıları önceki yıllarda SARS (Ağır Akut Solunumsal Stres) ve MERS (Orta Doğu Solunumsal Stres) hastalıklarına yol açarak görüldükleri bölgelerde ve dünyada epidemi yapmışlar ve ölümlere sebep olmuşlardır.
Çin’in özellikle Wuhan bölgesinde yeni tanımlanan bir tür olan 2019 NovelKoronavirüs Enfeksiyonu (2019-nCoV) yaygın enfeksiyonlara ve ölümlere sebep olmuştur. Bu salgının dünyaya yayılmasını önlemek amacıyla bu bölgeye karantina uygulanması ve bu bölgelere yolculuk sınırlaması gibi birçok önleme başvurulması tavsiye edilmektedir. 2019-nCoV’ün kaynağının Wuhan bölgesindeki hayvan ve balık pazarından olduğu düşünülmektedir.
Koronavirüsler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe AcuteRespiratorySyndrome,SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.
Koronavirüs (COVID-19) ile ilgili aşağıdaki konular hakkında https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/covid19
linkine tıklayarak T.C. Sağlık Bakanlığı web sayfası üzerinden daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
B. Korunma Yolları Nelerdir?
Mümkün olduğu kadar yurtdışına yolculuk yapılmaması önerilmektedir. Yurtdışına çıkışın zorunlu olduğu durumlarda aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir:
Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Tip Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) için de geçerlidir.
El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir.
Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.
Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.
Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.
Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.
Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.
COVID-19 Nedir? https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/covid-19-yeni-koronavirus-hastaliginedir
C. BİZİM KULÜP ANAOKULU 2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI COVID 19 EYLEM PLANI
1. İDARİ ÖNLEM UYGULAMALARI
2020- 2021 eğitim- öğretim yılına hazırlandığımız, Temmuz ve Ağustos aylarında, resmi makamların izin verdiği ve öngördüğü şekilde, başta Okul Müdürümüz ve idari personellerimiz olmak üzere dönüşümlü olarak öğretmenlerimiz ve destek personelimiz okulumuzda hizmet vermeye devam etmiş, tüm idari faaliyetler aksamadan yürütülmüştür.
2020-2021 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı süreçte, okulumuzun hizmete açıldığı dönemde alacağımız önlemlere bağlı olarak idari işleyişte bazı yeni kurallar getirilmiştir. Bu kuralların çocuklarımızın, velilerimizin ve okul çalışanlarının sağlığını korumak adına konulduğunu ve tüm tarafların bu kurallara uyması gerektiğini bildiririz. İzlenecek adımlar şu şekildedir;
Okulun girişinde okul çalışanlarının ve çocukların genel sağlık kontrolü yapılır, belirli aralıklar ile öğretmenler kendi ateşlerini ve çocukların ateşlerini ölçer. Sağlık Kontrolü Çizelgesi ile takip edilir.
Okul girişine sosyal mesafe işaretlerinin konulur ve girişte velilere bekleme noktaları oluşturulur.
Okula velilerin girişi zorunlu haller dışında yapılmayacaktır. Okula giriş ve çıkışlarda çocukların teslimi belirlenen giriş – çıkış noktalarından yapılır.
Oryantasyn ve idari görüşmeler sebebi ile yapılacak veli girişleri için maske kullanımı, el hijyeni işlemleri uygulanır.
Okula giren her 6 yaş ve üzeri bireyin maske takması zorunludur.
Velilerden kayıt esnasında sağlık kurallarını ve önlemlerini uygulayacaklarına dair “BİZİM KULÜP ANAOKULU Covid-19 Önlemleri Veli Beyanı” formu doldurulup imzalatılır.
Velilerden çocukları okula getirip götüren sabit bir aile üyesi belirlemeleri istenir. Ayrıca okula gidiş ve geliş saatleri sınıf sınıf belirli aralıklar ile yapılabilir. Kapıda farklı sınıflardan çocukların teması engellenir.
60 yaş üstü büyüklerimiz çocuklarımızı almaya geldiği takdirde, çocuklarımız büyüklere bahçe kapısında teslim edilir.
Rotasyon sisteminin devamlılığı sağlanacak olup, sınıfların ve ofislerin 30 dakikalık aralıklarla doğal havalandırma yolu ile havalandırılması sağlanır.
Sınıf kontenjanları Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği kontenjanları kadar düzenlenecek olup, gelen yeni bildirimler ışığında kontenjan sayıları güncellenecektir.
Öğrenci gruplarının sabit öğrencilerden oluşması ve sabit öğretmenler tarafından ders verilmesi önemlidir. Öğrenci grupları ortak alanlarda birlikte vakit geçirmezler. Ortak partiler ve etkinlikler yeni bildirimlere kadar düzenlenmez.
Oyuncaklar, oyun alanı ekipmanları ve diğer yüksek dokunuşlu yüzeyler gün boyunca düzenli olarak dezenfekte edililir.
Sınıflarda dezenfekte edilecek oyuncaklar için bir kutu bulundurulur.
Sınıflarda dezenfekte edilecek kırtasiye malzemeleri için ayrıca bir kutu bulundurulur.
Kitaplar, zarflar, kağıt ürünleri bulaştırıcı özelliği olan ürünler olmayıp, ağız ve burun ile teması olduğu takdirde el-yüz yıkama prosedürü uygulanır.
Oyun hamuru gibi el yordamıyla çokça kullanılacak malzemeler her çocuğun kendine has olur. Malzemelerin üzerinde isim yazılır ve başka çocuklar kullanmaz.
Peluş oyuncaklar ve kolay dezenfekte edilemeyecek oyuncaklar sınırlı bir şekilde kullanıma açılır. Sınıflarda raflarda bulunan oyuncaklar öğrenci grupları için bölümlenir. Öğrenci grupları kullandıktan sonra kutuya konulur ve temizlik prosedürü için temizlik görevlisine teslim edilir.Top havuzu ve ortak kullanımda duran hızlı temizlenemeyen duyusal malzemelerin kullanımı durdurulur.
Öğretmenlerimiz ve okul personeli sınıf dışındaki süreçlerinde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak işlerini düzenlerler. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınırlar
Hastalık belirtisi gösteren çocuklar veya okul çalışanı, refakatçi öğretmeni ile birlikte derhal bahçede veya karantina odasında dinlenmeye alınır. Refakat eden öğretmen derhal hijyen kurallarını uygular.
En ufak bir hastalık belirtisi gösteren çocuklar veya okul çalışanları 48 saat boyunca asla okula kabul edilmez. Kişinin okula devamı gerekli raporların kuruma teslim edilmesi ile gerçekleşir.
Antibiyotik kullanımı söz konusu olduğunda 72 saat evde istirahat kuralı her öğrencimiz için yeni normal sürecinde geçerli olacaktır.
Öğretmenler ve okul çalışanları kapalı alanlarda, çocukların dikkatini toplayacakları ve sınıf kontrolünü sağlayacakları düzende yüz vizörü veya maske kullanır.
Sosyal mesafe, el yıkama ve hijyen kuralları akademik programda çocuklara öğretilir. Riski azaltmak için mümkün olduğunca sosyal mesafeyi uygulamaya yönelik önlemler alınır ve bu kurallar eğlenceli hale getirilir. Bahçede oyun köşeleri ve ilgi alanları düzenlenir. Oyuncaksız oyun saatleri düzenlenir. Oyuncaksız Oyun zamanımızda artık materyaller ve bahçede bulunan materyalleri ile etkinlikler yapılır.
Okul dışı etkinlikler (geziler) yeni bir bildirim gelene kadar düzenlenmez.
Doğum Günü ve okul partileri gibi organizasyonlarda veli kabulü yapılmayacaktır. Doğum günü partileri için dışarıdan yiyecek ve içecek kabul edilmeyecektir. Özel günlere ait video ve fotoğraf kayıtları velilerimize gönderilecektir.
Çocuklardan pipet kısmı kapanabilen su matarası, gün içinde kullanmak üzere 4 adet maske, ailenin uygun gördüğü el dezenfektanını çocuğun ismi yazılı şekilde çocukların okul çantalarında bulundurmaları istenir.
Sivil savunma planlarına Covid-19’a ilişkin güncellemeler eklenir ve İl/İlçe Sağlık Müdürlüğüne ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirilir.
2. HİJYEN ve TEMİZLİK UYGULAMALARI
Kurumun girişine, ortak alanlarına, çocuk ve yetişkin tuvaletlerinde el yıkama, hijyen kuralları ve sosyal mesafe kuralları ile ilgili hatırlatıcı ve açıklayıcı görseller asılır.
Okulumuzda buharlı temizlik ve EPA onaylı çok amaçlı dezenfektanlar ve sodyum hipoklroid (çamaşır suyu) ile temizlik yapılır.
Ayrıca ULV cihazları kullanılarak ozonloma yolu ile genel dezenfeksiyon işlemleri uygun görülen aralıklarla yapılır. Belgeleri okul girişinde hazırlanan panoya asılır.
Okul binasına giren herkes öncelikle dışarıda kullandığı iç mekan ayakkabılarını giyer, ellerini yıkar, maskesini yeniler, kıyafetlerini değiştirir ve ellerini tekrar dezenfekte ederek ve okul ortamına dahil olur.
El dezenfeksiyon üniteleri veya sprey şişeleri her sınıfa ve ortak alanlara yerlestirilir. Kullanım talimatları dispenserlerin yanına asılır. Çocukların kontrolsüz kullanımı engellenir.
Okulda genel kullanıma açık olan malzemelerin hemen yanına dezenfektan ve el yıkama görselleri yerleştirilir.
Çocukların çantalarının günlük olarak temizlenmesi istenir.
Sınıflarda dezenfekte edilecek oyuncaklar için bir kutu bulundurulur. Bu kutulardaki oyuncaklar gün içerisinde temizlik personeli tarafından özel dezenfektan kullanılarak temizlenir ve sınıf kullanımı için geri verilir.
Sınıflarda dezenfekte edilecek kırtasiye malzemeleri için bir kutu bulundurulur. Öğretmen sınıftan çıkmadan dezenfektan ile ürünleri temizler.
Öğrenci grupları sınıflardan çıkmadan önce, ilgili grubun öğretmeni masaları, kapı kollarını ve sandalyelerin tutulan yerlerini dezenfektan ile temizler ve sınıf camını/kapısını açarak sınıftan çıkar.
Öğretmenlerin okulda yedek temiz kıyafet bulundurması sağlanır. Çocuklar ile oluşabilecek yoğun temas halinde üstlerini değiştirmeleri istenir.
Öğretmenlerimiz ve uzun saçlı çocuklarımız saçlarını at kuyruğu veya topuz şeklinde toplarlar.
Okulumuzda hava koşullarının gerektirdiği taktirde klima kullanılması durumunda periyodik olarak dezenfekte edilecek olup filtreleri temizlenip, gerektiğinde değiştirilir.
Sık sık dokunulan yüzeyler her gün en az günde 3 kez ve ek olarak gerekli görüldüğü durumlarda temizlenir ve dezenfekte edilir. Buna masalar, kapı kolları, ışık anahtarları, tezgahlar, kulplar, telefonlar, klavyeler, tuvaletler, musluklar ve lavabolar dahildir.
Yüzeyler kirliyse temizlenir. Dezenfeksiyondan önce deterjan veya sabun ve su kullanılır. Ardından EPA kriterlerine uygun bir dezenfektan kullanılır.
Her sınıfın temizliği yapıldıktan sonra temizlik bezi değişimi yapılır.
Her sınıfın temizliğinde eldiven kullanılır. Temizlik görevlisi temizliğe başlamadan önce ellerini yıkar, eldivenini takar, temizlik işlemi bittikten sonra eldivenini çıkartır ve ellerini yıkar.
Her sınıfta kapaklı çöp kovası bulundurulur. Eldiven, maske, hijyenikped, altbezi gibi kişisel atıklar poşetlenerek çöpe atılır.
Yemek servisi mutfak sorumlusu tarafından yapılır. Öğretmenlerin ve diğer personelin yemek pişirilen bölüme girmeleri yasaklanır.
Mutfak araç gereçleri her kullanımdan sonra bulaşık makinesinde temizlenir. Temizlendikten sonra mutfak görevlisi eldiven kullanarak makineyi boşaltır ve kapalı dolaplara ürünleri yerleştirir.
Çöpler hijyen kurallarına göre saklanır ve atılır.
Kullanılan tıbbi maske ve eldivenlerin atık kutularına atılır ve bu malzemelerin tıbbi atık olarak imha edilmesi sağlanır, çöp kovalarının üzeri kapalı tutulur.
Geri Dönüşüm malzemeleri çocukların erişemeyeceği belli bir alanda depolanır
Ortak Alanlar
Okullarımızın ortak alanları her gün sonunda ıslak sistemle 1/10 oranında Sodyum Hipoklorid ile dezenfekte edilir. Bu alanlarda gün içindeki ihtiyaca bağlı olarak dezenfeksiyon işlemleri tekrarlanır.
Okullarımız genelinde tüm klima sistemleri kullanılmayacaktır.
ULV cihazı kullanılarak ozonlama yolu ile dezenfeksiyon işlemi okullarımız genelinde periyodik olarak tekrarlanır.
Sınıflar
Sınıflarımız her gün yapılan düzenli temizlik sonrasında, her akşam dezenfekte edilir. Sınıfların zemini ıslak sistemle 1/10 oranında Sodyum Hipoklorid ve masa üstleri, kapı ve pencere kolları ise EPA onaylı yüzey dezenfektanı ile temizlenir.
Gün sonunda yapılan bu işlemlerin yanında gün içinde sınıfların kapı kolları, merdiven trabzanları ve el teması olan bütün yüzeyler, 30 dakikada bir dezenfekte edilir, işlemler DEZENFEKSİYON ve TEMİZLİK ÇİZELGESİ ’ne kaydedilir.
Sınıflarımız gün içinde ve gün sonunda sık sık havalandırılır.
Tuvaletler
Her kullanım sonrasında tuvaletler, kapı kolları, musluklar ve tuvalet oturakları dezenfekte edilir. Her gün sonunda ise Sodyum Hipokloridbazlı deterjanla temizlenir
Yemekhane
Yemek salonunun ve yemek hazırlık alanlarının zemini her gün sonunda ve ihtiyaç oldukça 1/10 oranında Sodyum Hipoklorid ile dezenfekte edililir.
Her öğün sonrasında masalar, servis tezgahları çok amaçlı konsantre solüsyon ile temizlenir ve dezenfekte edilir.
Temizlik ve gıda malzemelerinin tedarik edilmesi konusunda yaşanabilecek herhangi bir sıkıntı oluşmasına karşı gerekli stok çalışmaları yapılır.
Sağlıklı El Hijyeni Davranışı
Tüm çocuklar, okul çalışanları aşağıda yer alan zamanlarda el hijyenine dikkat etmelidir.
Okula varış ve molalardan sonra,
Yiyecek veya içecek hazırlamadan önce ve sonra,
Yemek zamanından önce ve sonra,
İlaç veya tıbbi merhem uygulamadan önce ve sonra,
Bebek bezi değişiminin öncesi ve sonrası,
Tuvaleti kullandıktan veya bir çocuğun tuvaleti kullanmasına yardımcı olduktan sonra,
Vücut sıvısıyla temas ettikten sonra,
Hayvanlara dokunduktan veya hayvan atıklarını temizledikten sonra
Açık havada veya kumda oynadıktan sonra,
Sanat aktivitesinden sonra,
Mendil kullanımından sonra,
Her kirlenmeden sonra
Çöp kullandıktan sonra,
Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Eller gözle görülür şekilde kirli değilse, sabun ve su hazır bulunmuyorsa, en az% 60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir.
Sınıflarda ellerin sık yıkanmasına bağlı olarak hassas ciltlerde görülecek cilt kuruluğu durumunda ellere nemlendirici uygulanabilir. Cildin kuruması durumunda çocukta elini ağzına götürme hissi uyanacağı için bu hususa çok dikkat edilmelidir.
ÖNEMLİ :
Yutmayı önlemek için el dezenfektanı/ el kremi kullandıklarında çocuklar denetlenmeli ve rehberlik edilmelidir.
Kendi özbakımını sağlayaman çocuklar da dahil olmak üzere el yıkama süresince çocuklara yardımcı olunmalıdır.
Çocuklara el yıkama ile yardımcı olduktan sonra, personel de ellerini yıkamalıdır.
Resmi Tanı Konması Durumunda
Okulumuz öğrencileri veya çalışanlarında Covid-19 teşhis edilmesi durumunda süreç T.C. Sağlık Bakanlığı protokolleri gereğince yürütülecek, temas şüphesi olanlar mutlaka bilgilendirilecek ve hastanelere yönlendirilecektir. Bildirimi zorunlu olan bu hastalığın teşhis, karantina ve tedavi süreci Bakanlığın kontrolündedir.
Hasta olan kişinin kullandığı alanlar kapatılır.
Bölgelerdeki hava sirkülasyonunu artırmak için dış kapılar ve pencereleri açılır.
Solunum damlacıklarının yerleşmesini sağlamak için temizlemeden veya dezenfekte etmeden önce 24 saate kadar beklenir.
Ofisler, tuvaletler ve ortak alanlar gibi hasta olan kişilerin kullandığı tüm alanlar temizlenir ve dezenfekte edilir.
Rutin temizlemeye ve dezenfeksiyona devam edilir
3. AİLE İŞBİRLİĞİ ve ÇOCUK EĞİTİMİ
Okullar açılmadan önce ailelerin hijyen konsepti ile ilgili merak ettikleri soruları sormalar ve almaları gereken önlemler ile ilgili biliçlendirilmeleri sağlanır.
Ailelerin evde aldıkları önlemleri ortak bir noktada buluşturmak adına ailelerin tanışması ve okulumuza kayıtlı olan aileler arasında güven zincirinin oluşturulması için gerekli toplantılar düzenlenir.
Ailelerin çocuklarına hijyen eğitimi ve sosyal mesafe bilinci vermeleri konusunda bilinçlendirilmeleri sağlanır.
4. ÖĞRETMEN ve PERSONEL EĞİTİMİ
Okullar açılmadan önce öğretmenlerin, yöneticilerin ve personelin enfeksiyon uzmanları ile buluşturulup, merak ettiklerini sormaları ve almaları gereken önlemler konusunda bilinçlenmeleri sağlanır.
Okulun iç denetiminin sağlanması için öğretmenler, yöneticiler ve temizlik personellerinden oluşan eylem planına uygun bir komite oluşturulur.
Covid-19 virüsünü tanıma konusunda eğitimler düzenlenir.
Okul içerisinde yer alan broşür, talimat ve uyarı yazılarına eksiksiz riayet edilir.
Temizlik ve Mutfak personelinin hijyen eğitimlerini yenilemeleri sağlanır.
Okul çalışanlarının girişte uzaktan ateş ölçer ile ateşi ölçülür ve kayıt altına alınır.
Eğitim kadrosu dışındaki okul personelinin tamamı tıbbi maske kullanır ve tıbbi maskeler düzenli aralıklarla değiştirilir.
Kullanılmış kişisel koruyucu malzemelerin Tıbbi Atık Yönetmeliği’nce belirlenen yerlere atılmasına özen gösterilir. Hiçbir şekilde 3. Kişilerin temas edebileceği ortamlarda bırakılmaz.
El sıkışmak ve öpüşmekten kaçınılır.
Mesai saatleri içerisinde kurum dışına çıkılmamalıdır.
Okul çalışanlarının okula girişte uygun bir alanda kıyafet değişikliği yapması istenir.
Hastalık belirtisi gösteren personel bahçeye alınır, ilgili tüm tedbirler alınarak sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Karantina süreci başlatılır.
Çalışma ortamlarında bulunan, telefon, telsiz, klavye, fare,rutin takip dosyaları, masa üstü, cep telefonu, kumanda gibi el ve yüz ile direkt teması olan malzemelerin kullanıcı personel tarafından günlük temizliği sağlanacak olup, kirli ellerle ağız, burun ve gözlerle temastan kaçınılır.
Ögretmen ve personelin maske/yüz vizörü kullanımı ve dezenfektan kullanımı ile ilgili alışkanlık kazanmaları konusunda bilinçlenmeleri sağlanır.
Zorunlu olmadıkça bireysel seyahat yapılmayacaktır. Yapılacak ise muhakkak hazırlık ekibine bilgi aktarımında bulunulacaktır.
Personelin özel yaşamlarında bireysel ve ailesel genel hijyen kurallarına titizlik göstermesi, edindikleri bilgiler çerçevesinde çevrelerini de aydınlatmaları beklenmektedir.
5. REHBERLİK ÖNLEM ve ETKİNLİKLERİ
Okul psikologu, yaşadığımız süreçte duyguları yönetme ve kaygılarla baş etme gibi konularda hem öğrencilerimize, hem yetişkinlere yol göstermek amacıyla çeşitli bilgilendirme notları hazırlamaktadır.
Okul Psikologu tarafından çocuklarla duygusal anlamda yaşanan sorunlarla veya krizlerle başa çıkmaları adına “rezilyans” (Psikolojik Esneklik), çocuklarla duygular hakkında konuşmak ve eski alışkanlıklara geçici bir süre veda etmek ile ilgili çalışmalar yapılır.
Yeni Durumlara Uyum Sağlamak ve Duyguları Yönetebilmek Konusunda Öğrencilere ve Velilere Yönelik Öneriler
Yeni olan farklı, heyecan verici ve merak uyandırıcı olduğu kadar bazen kaygı vericide olabilir. Özellikle çocuklarımız söz konusu olduğunda ‘yenilik’ in içindeki belirsizliğe açıklık getirmek, sürecin sağlıklı ilerlemesi ve olası uyum güçlüklerinin en aza inmesi açısından önemlidir.
Yeni duruma hazırlanırken çocuklarımızı çok iyi gözlemlemeliyiz. Bu süreçte çocuğa “Korkmana gerek yok.” demek çocuk için somut bir anlam ifade etmeyebilir. Bu süreçte ebeveynin ve öğretmenin güçlü olduğunu ve onu koruyacağını hissettirmesi önem kazanmaktadır. Bu süreçte ne kadar hassas ve çocuk odaklı ilerlersek geleceğe o kadar iyi yatırım yapmış oluruz. Çocuğun ebeveyni ve öğretmeni ile kurduğu iyi ilişki bu süreci olumlu bir şekilde yönetmesine yardımcı olur. Çocuklar duygularını ve kaygılarını sözelden daha çok sanatsal yoldan, dramatik ve serbest oyunlar içerisinde dolaylı yoldan ifade ederler. Bu süreçte çocuklar çok iyi gözlemlenir ve duyguları ciddiye alınarak somut cevap verilmelidir.
Okula başlamadan önce aileler çocukları ile okul hakkında pozitif yönde konuşmalıdır. Okula başlarken aşağıda yer alan öneriler uygulanabilir. Çocuk, okuldan ayrı kaldığı süreçte evde yaptığı bir etkinliğini okula getirebilir. Okula başlamadan önce okulu uzaktan da olsa ziyaret etmek oldukça önemlidir. Çocuk evde “Okuldaki ilk günümü dört gözle bekliyorum.” konulu bir resim çizerek, okulun posta kutusuna bırakabilir. Bu resim hem onu hem öğretmenini çok mutlu hissettirecektir. Bu resimler okul içerisinde sergilenecektir. Çocuğun çizdiği resmin sergilendiğini görmesi kendisini güvende hissetmesi için somut bir göstergedir. Bu çalışma çocuğun kaygısını azaltacak ve aidiyetini tazeleyecektir. Okul psikologunun ve sınıf öğretmenlerinin okula uyum süreci ile ilgili hazırlayacakları bireysel uyum süreci raporunda kullanılmak üzere resim analizleri önemli veri olacaktır.
6. AKADEMİK PROGRAMIN UYGULANMASI
BİZİM KULÜP Anaokulunda hali hazırda uygulanan hijyen oyunları, psikodrama etkinlikleri COVID-19 önlemleri çerçevesinde revize edilerek etkinlik planlarının arasına yerleştirilir. Çocukların hijyen ve sosyal mesafe konusunda eğlenceli oyunlar ile bilinçlendirilmesine yönelik etkinlik planları hazırlanır.
1. Müfredat çocukların kendilerini ve çevresindeki insanları korumaları, doğaya çevrelerine karşı duyarlı olmaları adına öncelikli konular ile şekillendirilir.
2. El ele tutuşarak oyunlar yerine, mesafeli küçük grup oyunları planlanır.
3. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarını pekiştirmelerini sağlayacak eğlenceli oyunlara yer verilir. Örneğin; Çocuklardan bu süreçte virüs veya temizlik ile ilgili pek çok soru gelecektir. El hijyeninin önemini sık sık vurgulamak gerekecektir. Mikrop deneyi ile çocuklara virüsü, bulaşma sürecini ve el yıkamanın onları nasıl koruyacağını somut bir şekilde anlatılabilir. Mikrop Deneyi; Simler mikrop olarak gösterilir. Çocuklar önce ellerine el kremi sürerler ve ardından ellerine sim eklenir. Krem ve sim birbirlerine karıştığında virüs ellere sabitlenmiş olur. Çocuklar ellerini yüzeye, kendi yüzlerine oyuncaklara dokundukça virüsün bulaşma hızını görmüş olacaklardır. Kişiye özel sabunlu su ile dolu kaplar içerisinde ellerini yıkarken el kremi simi elde sabitlediği için çok kolay çıkmayacaktır. Çocuklar bu şekilde ellerini neden uzun süre (en az 20. sn) ve dikkatli bir şekilde yıkamaları gerektiğini gözlemleyerek el yıkamanın önemini anlamış olacaklardır.
4. Sosyal mesafenin korunmasının gerekliliğini anımsatan kanat, taç yapımı gibi eğlenceli etkinlikler ile çocukların mesafe algıları geliştirilir. Ayrıca farklı etkinlikler ile de mikrobu tanıma, virüsün bulaşma yolları, sosyal mesafenin ölçümü ile ilgili projelere yer verilir.
5. Çember zamanı, hikaye saati, günü değerlendirme zamanı vb. gibi çocuğun bireysel olarak sohbete katılacağı etkinliklerde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak hulahop gibi araçlar kullanılarak bireysel sınırlar belirlenir.
6. Çocukların devamsızlık durumlarına hazırlık olarak online derslere katılımları ile ilgili denemeler yapılır.
7. Günlük veya haftalık olarak belirlenen çocukların sabit oturma düzenleri belirlenir. Belirlenen bu düzeni, çocuklar sembollerle takip eder.
8. Oyun hamurları ve duyusal malzemeler çocukların bireysel kullanımı için isim etiketleri ile ayrıştırılır.
ÇOCUKLAR OKULA GELİRKEN ÖNEMLİ HATIRLATMALAR;
Çocukların okula girişi ve okuldan ayrılışına dair sıkı bir prosedür uygulanacaktır. Ailelerimizin ve okul çalışanlarımızın bu prosedüre sadık kalması tüm bireylerin sağlığı için elzemdir.
Ailelerimizin ve okul çalışanlarımızın sosyal mesafe kurallarına uygun davranması beklenmektedir.
Okulumuzun girişinden itibaren çocuk dışında kimse kabul edilmeyecektir.
Çocuğumuzu karşılayan görevli öğretmen maske veya yüz vizörü kullanacaktır.
Okula geldiğinizde zili çalıp dışarıda, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak beklemeniz gerekmektedir.
İlk adımda görevli öğretmen tarafından çocuğun ateşi ölçülecektir.
Çocuğun ellerini dezenfekte edecektir.
Çocuğun çantasının tutacak yerleri dezenfekte edilecektir ve çocuğun çantası ile teması kesilecektir.
Çocuğun dışarıda giydiği ayakkabıları görevli öğretmenimiz tarafından çıkartılacaktır. Her ne kadar çocuklarımızın kendi ayakkabılarını kendilerinin giyip çıkarmalarını desteklesek de bu dönemde ayakkabıyı giyip çıkartma eylemi personelimiz tarafından desteklenecektir.
Çocuğun okula gelirken kullandığı maskesi görevli öğretmenimiz tarafından çıkartılacaktır ve uygun şekilde geri dönüşüme atılacaktır. Çocuklarımızın okul içerisinde sürekli maske kullanması beklenmemektedir.
Çocuklar sınıfa girmeden önce ellerini kurallara uygun şekilde yıkayacaklardır.
Çocukların okuldan ayrılırken ellerini yıkamaları desteklenecektir.
Çocuklar okuldan çıkmadan önce maskeleri takılacaktır.
Her çocuğun çantasında 4 adet maskesi olacaktır. Biri ile okula gelecektir. İkisi çantasında kalacaktır. Diğeri okuldan çıkışta çocuğa takılacaktır.
Belirlenen alanda çocuğun dışarı ayakkabısı giydirilecek ve çocuk ailesine teslim edilecektir.